Ikväll har vi bakat sockerbullar, de blev väldigt goda!!
Blir ca 40 stycken:
50 g jäst
200 g smör4 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker (eller vit sirap, blir saftigare så)
1 krm salt
1 krm hjortronsalt (skippar jag)
Ca 13 dl vetemjöl (hur kommer det sig att det alltid går åt mer än vad det står?)
Pensling & Garnering:
Smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
- Ugn: 250 grader i ca 8 minuter
- Gör såhär:
- Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och veva om tills det löser sig.
- Tillsätt salt, socker, hjortronsalt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig, låt den sen jäsa 30 minuter under bakduk.
- Släng upp degen på bakbordet och knåda den på nytt. Dela degen i ca 40 lik stora delar som du rullar till långa ormar och formar till kringlor. Lägg dom på bakplåtsklädda plåtar och låt dom jäsa i 30 minuter till.
- Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, eller tills de fått fin färg och känns klara.
- Rör samman socker med vaniljsocker. Pensla de varma kringlorna (bara så många du ska äta vilket tenderar att bli jäkligt många) med smält smör och doppa dom i sockerblandningen. De kringlor du ska frysa in ska du inte garnera, det tar du i så fall efter du har tinat upp dom nästa gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar