söndag 22 september 2013

Socker för fan!!

Ikväll har vi bakat sockerbullar, de blev väldigt goda!!
Blir ca 40 stycken:
50 g jäst
200 g smör
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl socker (eller vit sirap, blir saftigare så)
1 krm salt
1 krm hjortronsalt (skippar jag)
Ca 13 dl vetemjöl (hur kommer det sig att det alltid går åt mer än vad det står?)


Pensling & Garnering:
Smält smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker


    Ugn: 250 grader i ca 8 minuter
    Gör såhär:
  1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och veva om tills det löser sig.
  2. Tillsätt salt, socker, hjortronsalt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta degen blank och smidig, låt den sen jäsa 30 minuter under bakduk.
  3. Släng upp degen på bakbordet och knåda den på nytt. Dela degen i ca 40 lik stora delar som du rullar till långa ormar och formar till kringlor. Lägg dom på bakplåtsklädda plåtar och låt dom jäsa i 30 minuter till.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter, eller tills de fått fin färg och känns klara.
  5. Rör samman socker med vaniljsocker. Pensla de varma kringlorna (bara så många du ska äta vilket tenderar att bli jäkligt många) med smält smör och doppa dom i sockerblandningen. De kringlor du ska frysa in ska du inte garnera, det tar du i så fall efter du har tinat upp dom nästa gång.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar